Etienne Gros

« Etienne Gros paints fragmentary anatomies, truncated bodies, seemingly separated from any relationship with all that is physical and physiognomy. But these bodies, their sides, their pelvises, their knees – as isolated as they may be from the bodily architecture, as if captured instantaneously in an obscure fight – concentrate and liberate mysterious forces successively.
Manipulator of matter, the artist uses the technique of marouflage, applying to each canvass a thick sheet of paper which lives and moves chemically on contact with acrylic paint. »

Extract from a text by Eric Verneuil

Peintures

Etienne Gros is geboren in Saint-Dié in 1962. Hij woont en werkt in de Parijse regio. In de periode van 1981 tot 1986 studeerde Gros aan verschillende kunstscholen: Epinal, Versailles en andere. Hij is afgestudeerd aan de Ecole des Beaux-Arts in Parijs waar hij de ateliers van Iscan, Olivier Debre en Velicovic heeft gevolgd. Hij ontvangt de Azart grand prix van de Mac salon in 2006.

De veelvoudige expertise van hedendaagse kunstenaar Etienne Gros ligt in de schilderkunst, les fumées en mousse. De rode leidraad doorheen zijn kunstwerken worden gevormd door het menselijk lichaam. Op het doek schildert hij gefragmenteerde anatomieën, afgeknotte lichamen, schijnbaar losgekoppeld van elke relatie met de fysieke werkelijkheid en zonder gelaatstrekken te vertonen. Maar de torso’s, de flanken, de knieën lijken gevangen in het midden van een gevecht, waarbij mysterieuze krachten vrijkomen.

De kunstenaar handelt volgens de marouflage-techniek, waarbij hij op elk doek een dik vel papier aanbrengt dat leeft en chemisch beweegt bij het contact met de acrylverf.

Les fumées

Het is de roetachtige neerslag van een vlam die “body” geeft aan wat Etienne Gros zijn “rooktekeningen” noemt. Hij gebruikt de vlam van een kaars of een paraffinelamp om onvoorspelbare, delicate zachte lijnen van immense breekbaarheid te trekken op vellen wit papier. De kunstenaar tekent met rookslierten en laat zich betoveren door de willekeurige patronen die door de rook worden getrokken. Soms is het resultaat pure magie, soms niet.

Mousse

Voor zijn mousse-creaties brengt hij het lichaam tot model door gebruik van polyurethaanschuim waarin een skelet van staaldraad is geschoven. De resulterende plooien scheppen een exceptioneel menselijk figuur, waarvan de consistentie kenmerken heeft die overeenkomen met het menselijk lichaam. Het schuim, waaruit matrassen en kussens worden gemaakt, is symbolisch voor elementen uit ons dagelijks leven: het materiaal waarop we leven, rusten en sterven wordt het materiaal van het lichaam.