Frank Kenis

Schilderij met figuren van Frank Kenis

“Welke is de relatie met onszelf en de relatie tot de ander?”

Biografie

Frank Kenis behaalde tussen 1991 en 1995 zijn master diploma aan de Nationale Hogeschool voor Visuele Kunsten Sint Lucas te Antwerpen.
Hij leeft en werkt in Wuustwezel bij Antwerpen.

Visie

Aan de basis van zijn werk ligt altijd een existentiële vraag: “Welke is de relatie met onszelf en de relatie tot de ander?” Een andere vraag is hoe mensen omgaan met hun onbewuste verlangens en hoe we onze uiterlijke en innerlijke wereld in evenwicht brengen.

De verstilde werken van Frank Kenis overstijgen de fundamentele werkelijkheid. Ze tonen zowel de buitenkant als het immateriële van de dingen. De stilte is suggestief en voedt de verbeelding en het verhalend vermogen van de kijker. De schilderijen met hun verschillende betekenislagen roepen meer vragen op dan dat ze antwoorden geven.

De kijker weet niet precies wat er gebeurt in de beelden, het is ongrijpbaar en de toeschouwer blijft vertwijfeld achter. Deze vertwijfeling zet je aan tot zelfonderzoek. De contextuele vaagheid van de personages, tijd en ruimte veroorzaken een mysterieuze sfeer. 

Frank Kenis is gefascineerd door de kracht van het beeld. Zijn schilderijen voelen heel breekbaar aan waardoor “dat wat je ziet” wordt overstegen. Zijn universele en open beelden kunnen zo een poort zijn tot reflectie die aangeeft dat de werkelijkheid complexer is dan dat wat we menen te kennen of te voelen. Zo wordt ons perspectief verruimd en wordt er ruimte gecreëerd om op een andere manier naar onszelf te kijken, de anderen en de wereld rondom ons.