Jérôme Delépine

CLAIR-OBSCUR EN WAZIGE VERSCHIJNINGEN

Geïnspireerd door Rembrandt en Turner, ontwikkelde Franse kunstenaar Jérôme Delépine een kenmerkende schilderstijl in een hedendaagse setting. Clair-obscur (chiaroscuro) is hier het sleutelelement, een intens contrast tussen licht en donker. Landschappen, wolken en gouden glinsteringen, maar ook mensen en objecten worden onderworpen aan de strijd tussen licht en schaduw. De strijd tussen veerkracht en berusting.

De neergezette contouren monden uit in vage verschijningen, ze lijken uitgewist te worden en te verdampen in hun omgeving. Ze zijn het resultaat van zijn verbeelding, een symbolische universum, geen kopie van de werkelijkheid. Behoren ze tot een lang vervlogen tijdperk? Het verstrijken van de tijd is wat Delépine hier aantoont. Hij nodigt ons uit om te dromen, verhalen te creëren en vragen te stellen.

Sinds zijn geboorte kampt Jérôme met een ziekte, waardoor zijn gezichtsvermogen drastisch verzwakt is en bijgevolg vele uitdagingen met zich meebrengt. Muziek begeleidt hem tijdens het schilderen, waarbij zijn penseel balanceert op de geluidsgolven. Soms worden zijn gedachten gestuurd door de klanken en dragen ze bij tot de schoonheid van zijn schilderijen. Het geluid van de muzikale trillingen, het vrije gevoel tijdens het schilderen en zijn immense verbeelding brengen Jérôme Delépine dagelijks veerkracht.

In my painting there is a struggle between light and shadow, which can represent the struggle between resilience and resignation. The interval between light and dark – this haze – is perhaps where Humanity hides, in the grip of doubting.

What will we need to reinvent or retell to finally console ourselves? To let ourselves live in the light of the world.

Jérôme Delépine